Ahad, 3 Februari 2013

SWEET PASTE


Sweet Paste merupakan sejenis doh lembut yang diperbuat daripada tepung,gula,telur dan butter

Ciri-ciri sweet paste

  • Mempunyai struktur yang rapuh dan rasa yang manis
  • Dihasilkan dengan menggunakan tepung yang lembut.
  • Menggunakan kaedah Creaming method iaitu memutar gula dan butter sehingga kembang
  • Namun begitu adunan tersebut tidak diputar terlalu lama kerana hanya sedikit sahaja udaya yang diperlukan.
Nama lain bagi Sweet Paste adalah Tart Shell ini kerana kebanyakan tart menggunakan sweet paste sebagai doh... namun begitu tart yang sesuai menggunakan sweet paste adalah tart yang berunsurkan manisan, manakala tart yang berunsurkan lauk atau masin dan pedas menggunakan doh short crust
KESALAHAN DALAM MENYEDIAKAN SWEET PASTE

Sweet Paste menjadi keras
  • Kadar lemak atau telur tidak mencukupi
  • Kadar bahan pelembap tidak mencukupi
  • Kadar bahan pelembap berlebihan
  • Adunan diputar terlalu lama
Sweet Paste menjadi terlalu rapuh
  • Kadar serbuk penaik berlebihan
  • Kadar lemak berlebihan
  • kandungan gula yang tinggi
  • adunan digaul tidak rata
Sweet Paste berminyak dan lembap
  • Kadar cecair berlebihan
  • Suhu ketuhar terlalu sejuk
  • Masa membakar terlalu pendek

RESEPI

S"BERRY CHEESE TART

Sweet Paste

Butter               220 gm
Gula kastor      150 gm
Telur                1 biji
T.gandum         400 gm

  • Putar butter dan gula sehingga sebati
  • masukan telur dan gaulkan
  • masukan tepung dan gaul sehingga menjadi doh yang lembut.
  • sapu acuan tart dengan butter
  • ambil sedikit aduan dan bulatkan
  • tekan dalam acuan sehingga menutupi keseluruhan acuan dan nipis.
  • cucuk dengan garfu supaya tart sheel tidak mengelembung
  • bakar pada suhu 180 selama 10 minit.( separuh masak)

Cheese tart filling

Cream Cheese        250 gm
gula                         50 gm
telur                         1 biji
fresh cream              50 gm

  • putar semua bahan sehingga sebati

Cara menyediakan

susun Sweet paste dalam dulang
letakan sedikit jem s'berry sebagai inti pada sweet paste
tuangkan sedikit adunan cheese tart filing kedalam sweet paste tadi
bakar pada suhu 180 selama 10 minit



Tiada ulasan:

Catat Ulasan